Menu

11-02-2018 Verslag van een uitzetter

Afgelopen zondag was het weer onze beurt om een vossenrit uit te zetten. De laatste rit die wij zouden uitzetten moest worden afgelast vanwege de voorspelde sneeuwval. Dus we hadden nog een route op de plank liggen. Over de uitzet app: doen we de route van laatst? Nee, roept Peet, dat kan niet, want het is de snertrit.

En de snertrit eindig altijd bij Jan vd Knaap zijn bedrijf, dat biedt dan ook weer mogelijkheden omdat we niet bij Velo in de buurt hoeven te finishen. Dinsdagavond kort overleg gehad. Peet wist een route langs de A4 over het erf van de Vockestaert boerderij, hij had al eerder gevraagd of we een keer over het erf mochten.

En Wim Vis kwam met de optie om gebruik te maken van een tijdelijke brug op zijn terrein. Zelf had ik een mogelijkheid bij de oude scheepswerf in Poeldijk, waar mijn zwager van Bola Maritiem een nieuw pand heeft neergezet. Net voor de brug over de Gantel linksaf naar de scheepswerf, om daarna via een oud loopbruggetje de Gantel over te steken, achter het huisje met de halve slagboom weer uitkomend op de Pouwelslaan richting Levoplant waar we de vos mochten plaatsen. Mooi in de buurt van Jan vd Knaap.

Zondagochtend om 5.30 afgesproken bij het zwembad, ook deze keer waren de weergoden niet aan onze kant. Windkracht 5 en flinke regenbuien, maar de weersberichten gaven aan dat het na 6u beter zou worden. Voor de zekerheid het eerste gedeelte van de route maar met wit en geel krijt uitgezet.

Zaterdagochtend hebben Menno en Peet de route nog verkend, de houten vlonders over de A4 waren spekglad; dus geen optie. Dan maar door het weiland richting de boerderij. Was goed te doen volgens Peet. Gelukkig was hij zelf de controle daar,  want veel deelnemers dachten daar dus duidelijk anders over….. Vervolgens via de Zijde naar de Zeven Gaten en richting de Heulweg langs het terrein van Wim Vis door naar Wateringen en langs de Poeldijkseweg richting Poeldijk. Daar ging het toch nog een beetje mis; we wisten dat we de route van afgelopen zondag kruisten bij het Wenpad en we hebben niet gecontroleerd of de pijlen weg waren.

Met deze kleine smet slaagde de list met de wegafzetting net voor het brug over de Gantel wel (filmpje), hier gingen er een heleboel met 40+ voorbij om vervolgens het anker uit te gooien, omdat ze het toch niet vertrouwden en terug keerden om het kaartje in de emmer te gooien. Dan linksaf richting de scheepswerf om via de loopbrug de Gantel over te steken en daarna de route verder te volgen naar het rookhok van Levoplant waar Menno met de vos stond.

Al met al duurde het toch nog een tijdje voordat iedereen voorbij was, wegafzetting in de bus geladen en naar Jan vd Knaap de emmers afgeleverd. En met het nieuwe telsysteem wat Harm en zijn maten heeft uitgedacht kon Slaman al snel op zijn vingers fluiten om de eindstand bekend te maken.

En niet veel later zat de volledige uitslag in de mailbox zodat de mensen die inmiddels al richting huis waren ook hun prestatie konden lezen, super professioneel al zeg ik het zelf.

Dit was voor dit jaar onze laatste vossenrit om uit te zetten en volgend jaar zullen we het zonder Peet moeten doen omdat hij stopt met uitzetten.

Het blijft toch een bijzonder spelletje het vossen.
Peet Arkestijn, Menno Ruigrok en Eelco van der Heijden