Menu

Menno, Westlands Sporttalent van 2018

Menno, Westlands Sporttalent van 2018

Sinds een aantal jaar organiseert de gemeente Westland in samenwerking met de WOS de verkiezing van sportman, sportvrouw en sportploeg van het jaar. Dit gaat samen met het Westlandse Sportgala, zoals dat ook op landelijk niveau gebeurt. Bij deze verkiezing wordt ook het sporttalent gekozen, als aanmoediging voor de verdere carriere. 

Begin december ontvingen wij plots een telefoontje van de WOS. Ik keeg de boodschap:  “Menno is genomineerd als sporttalent van het jaar en wij willen hem graag verrassen. Hou het dus even geheim voor hem”. Wow, dat is gaaf. Een mooie erkenning voor een bijzonder goed seizeon. 

2018 was voor Menno een bijzonder succesvol seizoen waarin hij zowel nederlandskampioen in het veldrijden als bij het mountainbiken is geworden. Daarnaast hij samen met 3 ploeggenoten, waaornder Michael, Nederlandskampioen ploegentijdrit geworden. Iets wat bij WWV nog niet eerder is voorgekomen.  Dit was de gemeente Westland ook opgevallen, vandaar dat zij hem genomineerd hadden voor het talent van 2018

Begin januari moesten we met Menno in de Quintushal verschijnen. Daar werd zijn nominatie formeel bekend gemaakt en werd er een interview met de presentatoren Rob en Jeroen opgenomen. Leuk om in de geimproviseerde studio te zijn, waarin met veel genomineerde een interview werd gehouden. Rob en Jeroen hadden zich voor iedere kandidaat goed voorbereid en hele leuke vragen bedacht die wat meer van de mens achter de sporter lieten zien.

Het interview met Menno ging erg goed. Voordat de camera’s gingen draaien gingen de presentatoren al een gesprek met Menno aan. Vragen als “Vind jij het slim van Dumoulin dat ie voor de Giro kiest?”. Hierdoor onstond er een leuk gesprek tussen de mannen en voelde Menno zich helemaal op zijn gemak. Mede hierdoor werd er heel soepel overschakeld naar de daadwerkelijke opnamen. Leuke analyse van het NK veldrijden, de toekomst en het wel of niet kopen van een camper. Als ouder zit je dan trots toe te kijken hoe je zoon volledig zichzelf is en een leuk interview geeft. 

Naast Menno waren Ruben (kogelstoter) en Britney (acro gymnaste) genomineerd. De interviews met hen gingen ook goed en het was leuk om te horen wat zij allemaal doen en laten voor hun sport. In zo’n studio hangt dan echt een bijzondere sfeer omdat je allemaal iets moois te vieren hebt en vooral trots bent op de prestaties die neer zijn gezet. Anderhalve week na de opnames werden op vrijdagavond de interviews uitgezonden op de WOS. Vol spanning zaten we met z’n allen klaar om te zien hoe het interview over komt en welke antwoorden ze allemaal gemonteerd hebben. De uitzending leverde vele leuke reacties op. Mede daardoor begon de spanning toch een beetje te stijgen.

Het sportgala was 31 januari in WestlandTheater De Naald. Naarmate die datum dichterbij kwam, begon het bij ons meer en meer te kriebelen. Het veschil tussen een verkiezen en een wedstrijd is dat je bij een verkiezing het niet zelf in de hand hebt. Je hebt de prestaties al neergezet, net als de anderen en het is aan de jury om te bepalen wat zij de meest bijzondere vindt. En dat ook nog eens tussen sporten die totaal verschillend zijn. Voor Menno was het al supergaaf dat hij genomineeerd was en dat we dit hele gebeuren een keer mee mogen maken.

’s Avonds bij het eten vroegen we aan Menno wat hij ging zeggen als hij verkozen zou worden.  Hij beweerde dat ie wel een speech in gedachten had. We hebben hem toen uitgedaagd door te zeggen: ”Menno, gefeliciteerd met deze verkiezing, heb je nog wat tegen het publiek te zeggen”. Tot onze verbazing kwam er een goed doordacht praatje uit. Na wat kleine aanwijzigingen van ons, hebben we het verder laten rusten. 

Strak in het pak zijn we later die avond naar het theater afgereisd. Een aantal bekenden hadden ook kaarten bemachtigd, dus er zaten ook “fans” in de zaal. Dit maakte het nog meer bijzonder. We zaten op de eerste rij, dus we zaten er letterlijk met de neus boven op. Na wat kleine instructies van de regisseur, gingen de camera’s om 8 uur draaien om het gala live uit te zenden via de WOS.

Na een leuk introductiefilmpje werd direct overgegaan tot de verkiezing van het talent van het jaar. Dan word je toch wel zenuwachtig. DJ bombastic had een heel leuke nummer gemaakt over de drie genomineerde talenten. Tegelijkertijd draaide er een heuse videoclip over de drie sporters mee. Gedurende het nummer werd er ook een persoonlijke boodschap van Lauri en Nanet (zijn zussen) en vriend Michael vertoond. Iets wat Menno en ik niet wisten en ons beiden best raakte.

De prijs werd uitgereikt door Robert Zwinkels, de doelman van ADO Den Haag. Gelukkig begreep hij dat de spanning bij de sporters en de families inmiddels erg hoog was opgelopen, dus ging hij vrijwel direct over tot het openen van de envolop. Hij sprak direct de verlossende woorden: Het sport talent van 2018 is …………. Menno Huising.

Yes, Yes, wat gaaf!! Wat een mooie erkenning van een bijzonder seizoen. Super! Menno liep vrij cool het podium op en kreeg een glazen standaard voor zijn uitverkiezing. Uiteraard kreeg hij  de vraag of hij nog wat wilde zeggen. Vol trots keken wij toe hij op een natuurlijke manier de eerder geoefende speech voor een volle zaal uitsprak. Mooi om te zien dat dit soort momenten heel leerzaam zijn en ook een boost geven aan de ontwikkeling van de sporters. Je wordt toch volledig uit je comfortzone getrokken en daar moet je mee om leren gaan.

Voor ons kon het sportgala niet meer kapot. De verschillende verkiezingen werden afgewisseld met leuke items, waardoor de tijd omvloog. Wij waren best onder de indruk over de professionele aanpak van de WOS en alle mensen die hierbij betrokken waren. Het zat echt goed in elkaar.

Na het gala hebben we nog lang nagesproken in de lobby van het theater en met veel verschillende sporters kennis gemaakt. Dat is ook een leuke bijkomstigheid van dit soort evenement. Inmiddels volgde het ene na het andere berichtje op de telefoons. Veel mensen hebben zitten kijken waren blij voor Menno dat hij gekozen was tot sporttalent.

Al-met-al een bijzondere belevenis na een al even bijzonder seizoen. Het mannetje dat een aantal jaar geleden samen met Nick, Lars en Micheal , onder de hoede van Opa Bertus en Geert, de vos ging zoeken, staat nu op het poidum als sporttalent van 2018. Een mooie waardering voor hem, maar ook voor iedereen die daar aan bijgedragen heeft.  Inmiddels zijn de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen weer gestart en hopen we dat hij de ontwikkeling van afgelopen jaren door kan zetten, zodat hij ooit verkozen wordt als Sportman van het Jaar.

Jan-Willem.