Menu

Start Toerfiets seizoen 2019 bij FTCW

In de winterperiode heeft de toercommissie van de Toer Fiets Club Westland (FTCW) weer een uitdagend toerprogramma samengesteld. Zondag 7 april gaat het toerfietsseizoen 2019 van start. In de periode van 07 april tot en met 9 juni kunnen leden en niet-leden elke zondagochtend deelnemen aan een toertocht. Deelname voor leden is gratis. Niet-leden betalen € 2,- per toertocht of € 12,50- voor een 10-rittenkaart. Bij iedere toertocht kan gekozen worden uit twee afstanden; een korte route van 75 km en een lange route met een lengte die varieert van 100 tot en met 135 km. 

De startlocatie van alle toertochten is de kantine van sportcomplex Velo aan de Noordweg te Wateringen. De starttafel is 's morgens geopend van 8.15 tot en met 9.15 uur. Deelnemers aan de 100-135 km kunnen starten vanaf 8:30 uur en deelnemers van de 75 km kunnen starten vanaf 9.00 uur. De tochten zijn volledig uitgepijld. Daarnaast is er bij de starttafel een papieren routebeschrijvingen beschikbaar. Gebruikers van een fietsnavigatiesysteem kunnen via de website ook navigatie bestanden (.gpx) downloaden. 

De eerste toertocht op zondag 07 april gaat vanuit Wateringen via de polders achter Zoetermeer richting de Kaag (Roelofarendsveen) en terug door de duinen. De korte toertocht gaat bij Leiden naar de kust om vervolgens ook via de duinen terug te keren naar Den Haag. Meer informatie is te vinden op www.ftcw.nl.

 

Tips om goed aan de start te staan:

 • Controleer bij het eerste gebruik van je racefiets de buitenbanden. In het voorjaar zijn de wegen vaak nog nat en smerig en oude banden raken sneller lek.
 • Zorg dat je altijd een nieuwe binnenband en goede bandenafnemers bij je hebt. Let op of je het juiste ventiel hebt, lang of kort.
 • Zorg voor de juiste bandenspanning.
 • Smeer je ketting een dag voor gebruik met bijvoorbeeld kettingolie of spray. De dag van vertrek met een doekje de ketting afvegen. 
 • Begin tijdig met fietsen. De sportieve jongens beginnen ook begin maart en het is altijd vervelend als je weken later mee wilt rijden en al een grote achterstand blijkt te hebben.
 • Rijd met licht verzet in het vroege voorjaar, veel omwentelingen.
 • Tochten onder de 100 kilometer kun je vaak makkelijk meerijden in een grote groep.
 • Rijd, wanneer je minder getraind of moe bent, nooit of weinig op kop. Laat de sterke jongens hun energie gebruiken. Rijd ook niet in laatste positie, maar kies de 2e of 3e rij.
 • Waarschuw elkaar voor verkeer (auto voor/tegen of auto achter), oneffenheden op de weg (hobbel, tak, gat..) en geef de commando's door (rechtsaf, linksaf etc). Mensen achteraan horen het door de wind vaak niet. Geef daarom ook aanwijzingen met gebaren.
 • Wees extra alert bij vaste obstakels zoals verkeersdrempels en paaltjes. Geef de waarschuwing door zodat ook de laatste renner in de groep wordt geïnformeerd
 • Verkeersregels gelden ook voor toerfietsers!
 • Niet plotseling remmen in de groep, maar naar links of rechts uitwijken.

Fietsen is een sport waarbij je veel in de natuur komt en waar je meteen de nodige calorieën verbrandt. Daarbij is het gezellig om met een hele groep samen te fietsen en samen onderweg koffie te drinken.

Een vereniging kan niet zonder zijn sponsors. Namens onze sponsors voor de toertochten nodigt de toercommissie van FTCW hierbij een ieder uit om deel te nemen aan onze toertochten.