Menu

TRIATHLON

Mensen die mij langer kennen weten dat ik in een ver verleden, tot 1996, triathlon heb beoefend. In de zomermaanden zwemmen, fietsen en hardlopen en in de wintermaanden hardlopen, fietsen of langlaufen en schaatsen. In die tijd heb ik aan vele plaatselijke kwart triathlons (Wateringen, Maassluis, Delft, Den Haag, enz.), halve triathlons, winter triathlons (waaronder NK`s, winter triathlon Inzell Duitsland en Weissensee Oostenrijk) deelgenomen. In 1996 ben ik hiermee gestopt en ben ik alleen nog blijven fietsen (vele wielerklassiekers w.o. Milaan-Sanremo, Parijs-Roubaix, Ronde van Lombardije, Luik-Bastenaken-Luik, enz.), heb ik toertochten gereden (Rome, Noordkaap, Weissensee) en natuurlijk schaatsen op de Weissensee. Volgend jaar voor de 32ste keer. Maar van een hele triahtlon (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,195 km hardlopen) was het nog nooit gekomen.

Het Europees kampioenschap Olympische afstand voor agegroepen Weert.

In 2018 ben ik nadat ik 22 jaar niet aan triathlon had gedaan,  op mijn 55ste , in aanraking gekomen met de Westlandse Triathlon vereniniging welke in 2016 is opgerichten lid geworden. Het doel was om  een aantal kwart triathlons (1 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen te volbrengen. De tweede kwarttriathlon waar ik vorig jaar aan deelnam was in de Krimpenerwaard en verliep ondanks de warmte voorspoedig. Toen ik over de streep kwam vond een lid van de vereniging dat ik een knappe tijd had neergezet en vroeg mij naar mijn leeftijd. Toen ik hem deze vertelde, zei hij mij dat de kans groot was dat ik gezien mijn leeftijd, catogorie 50+,  best wel eens in de prijzen zou kunnen zijn geeindigd. Dit was jammer genoeg niet het geval. Ik was vierde geworden. Wat ik niet wist was dat dit een plaatsingswedstrijd voor het Europees kampioenschap Olympische afstand was. Welke later in juli in Tartu in Estland gehouden zou worden. Enkele dagen na deze triahlon kreeg ik op basis van mijn prestatie bij deze plaatsingswedstrijd een e-mail van de Nederlandse Triathlonbond  (NTB) dat ik mij geplaatst had voor dit EK en deel mocht nemen in mijn agegroep 55+. Omdat er ook behoorlijk wat kosten aan deelname verbonden zijn (inschrijving, reis- en verblijfkosten) en ik niet in de veronderstelling was dat ik in de top 10 zou kunnen finishsen heb ik van deze uitnodiging geen gebruik gemaakt.

 

 In januari 2019 kreeg ik op basis van bovenstaande prestatie wederom een uitnodiging van de NTB voor het Europees kampioenschap Olympische  afstand (1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen) welke van 31 mei tot 2 juni in Weert gehouden zouden worden. Omdat ik maar ook Mieke en Koen (mijn echtgenote en zoon) het toch wel bijzonder vonden om hier aan deel te mogen nemen heb ik besloten dit te doen. Na het schaatsen op de Weissensee ben ik nagenoeg direct extra gaan trainen om niet onbeslagen ten tonele te verschijnen. 

 

Op donderdag 30 mei, Hemelvaartsdag, zijn wij afgereisd naar Weert waar we op ca. 1 km van de finish een mooi onderkomen bij “Vrienden op de Fiets” hadden besproken.  `s-Middags hebben we de zwemlocatie (het Blauwe meertje) bezocht, het fietsparcours verkend en de finishstraat bekeken. `s-Avonds was er een landenparade voor de deelnemers door het centrum van Weert en was de opening van het EK.

Op vrijdag zijn we op de gewone fiets naar het Blauwe meertje geweest, heb ik wat gezwommen, het parc fermè bekeken en daarna mijn tijdritfiets getest. `s-Middags met Mieke en Koen wat in de omgeving gefietst. Daarna nog naar de inschrijving en briefing geweest. Als avondeten, hoe kan het ook anders, aten we op mijn verzoek pasta.

 

 

De wedstrijddag.

De eerste start van de agegroepen, er zijn er in totaal 10, is om 9.00 uur waarna elke vijf minuten een agegroep athleten mag vertrekken. Agegroep 55+ tot 60 waarin ik zelf zit mag om 9.40 uur van start. Om logistieke redenen moeten alle deelnemers van alle agegroepen om 8.45 uur in de tent bij de startlocatie bij het Blauwe meertje aanwezig zijn. Hiervoor moeten de loopspullen in het centrum van Weert in de wisselzone zijn gebracht. We staan om 6.30 uur op en ontbijten om 7.00 uur in het woonhuis van onze gastheer/ vrouw. Nadat ik de startnummers op arm en been heb aangebracht vertrekken we om 7.30 uur eerst naar de wisselzone en daarna naar het Blauwe meertje. 

Er heerst hier een gespannen sfeer. Deelnemers zetten hun fiets op de juiste plek, lopen heen en weer of zitten gespannen op stoelen te wachten. In deze drukte kom ik mijn schaatsvriend Frits Riemersma tegen die ook deel mag nemen in zijn leeftijdcategorie 65+ en om 9.15 uur mag starten. Om 9.40 uur sta ik aan de start van mijn eerste EK. Gelukkig sta ik een beetje aan de zijkant van het deelnemersveld,

waardoor ik wat meer ruimte heb richting de eerste boei en niet zozeer in het gedrang kom. Na lekker gezwommen te hebben kom ik na 27.22 minuten uit het water. Wetsuit uit, fietsschoenen aan, helm op, lopen naar de start van het fietsen en trappen. Er moesten 2,5 ronde (40 km) gefietst worden.  Na 1.05.47 uur stap ik, inclusief een penalty (tijdstraf) van 2 minuten voor stayeren??, van de fiets. Bijna 38 km per uur gemiddeld. 

Na rustig mijn loopschoenen aan gedaan te hebben 10 km (4 ronden) hardlopen. Het is intussen behoorlijk warm geworden (28 C.) en dit breekt mij aan het einde van het lopen behoorlijk op. Na 48.24 min. lopen kom ik in een totaaltijd van 2.28.31 uur over de streep en ben ik als 40ste van de 100  geeindigd op dit EK in mijn leeftijdscategorie met deelnemers uit geheel Europa. Ik ben hiermee zeer te vreden . Na de felicitaties van Mieke en Koen in ontvangst te hebben genomen nemen Mieke en ik een heerlijk biertje en Koen een Cola op de prestatie. Al met al was het een bijzondere belevenis om hier aan deel te nemen.

 

Mijn eerste hele triathlon.
Omdat duursport mij wel ligt en ik voor het EK in Weert best wel veel getraind had, heb ik mij hierna opgegeven voor de halve triathlon (2,5 km zwemmen, 80 km  fietsen en een halve marathon hardlopen) in Ter Heijden Brabant. Het doel van deze triathlon is om rustig te zwemmen, lekker te fietsen en de halve marathon in één stuk hardlopend in ca. 1.50 uur te volbrengen. Wanneer dit lukt speelt er door mijn hoofd te gaan deelnemen aan een hele triathlon (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en een hele marathon lopen). Dit is een droom/ wens die ik al vele jaren, sinds mijn 29ste, koester.

Deze halve triathlon verloopt goed en ik besluit in overleg met Mieke mij in te schrijven voor de Gelreman, een hele triathlon, welke op 24 augustus in Elst tussen Arnhem en Nijmegen voor de eerste maal wordt georganiseerd. Er mogen maximaal 200 deelnemers meedoen en er is gelukkig nog een plekje vrij. Ik vind het wel erg spannend om mij in te schrijven maar heb na Ter Heijden nog 10 weken de tijd om mij goed voor te bereiden. In deze 10 weken heb ik alle drie de disciplines gemiddeld elke week wel drie maal getraind.  Met als uitschietsers een keer 220 km fietsen naar Nijmegen via een omweg naar de intocht van de Vierdaagse waar Mieke aan deelnam en een keer een duurloop van 33 km.

Op donderdag 22 augustus zijn Mieke, Koen en ik afgereisd naar Heteren waar we voor een lang weekend een huisje hadden gehuurd. In de middag zijn we naar het start en finish terrein geweest. Hier hebben we de zwemlocatie/ plas bekeken en hebben daarna met de gewone fiets het fietsparcours van 45 km dat vier maal moet worden afgelegd verkend. Het loopparcours dat 6 maal moet worden afgelegd zie ik wel als het zover is. Het fietsparcours ziet er goed uit, niet veel kruisingen en gaat over het snelfietspad vanaf Elst naar Bemmel en vanaf hier over de dijk naar Arhnhem en vervolgens het snelfietspad richting Elst. Op vrijdag zijn Mieke en Koen naar het Openluchtmuseum geweest en heb ik mijn tijdritfiets nog wat getest en verder absolute rust gehouden en veel koolhydraten naar binnen gewerkt. Aan het eind van de middag zijn we naar de startlocatie gegaan waar een briefing en een pastaparty werd gehouden.

G-(Gelreman )day 24 augustus.


Eindelijk is het zover, vandaag is de grote dag. Ik sta aan de start van mijn eerste hele triathlon. Iets wat ik al jaren heel graag wilde maar waar het nog nooit van kwam door ziekte, blessures en/ of niet durfde. Naar deze dag heb ik zeker de laatste 10 weken serieus toe gewerkt, veel getraind, ik ben er klaar voor. Als richttijd heb ik 13 uur in gedachten. (2 uur zwemmen, 6 uur fietsen en 5 uur lopen)
Ik weet het wordt een lange dag waarbij in de middag met veel zon en niet teveel wind het kwik tot rond de 30 graden kan oplopen.
Om 5.00 uur loopt na weinig geslapen te hebben de wekker af, we eten wat en gaan om 5.30 met de auto naar de start. Als we 20 minuten later bij het evenementen terrein aankomen is het al behoorlijk druk. Na mijn fiets en loopspullen in het parcfermé te hebben gezet en mijn wetsuit te hebben aangedaan is het wachten tot 7.00 uur wanneer het startschot zal vallen. Er staan 150 man/ vrouw aan de start. Mijn plan is om rustig aan te doen bij het zwemmen en fietsen om zo voldoende krachten te sparen voor het lopen. Er moeten twee ronden van 1900 meter worden gezwommen. Na het startschot rustig begonnen met zwemmen. Maar zoals gewoonlijk, als ik eenmaal op dreef ben, gaat het al snel harder. Na niet voluit gezwommen te hebben kom ik na 1.09.52 uur uit het water en ga ik mij rustig (5 min.) omkleden.
 

Wetsuit uit, fietsschoenen aan, helm op en lopen, ca. 100 meter, naar de start van het fietsparcours. Zoals eerder vermeld moeten er 4 ronden van 45 km gefietst worden. 

Waar ik goed op moet letten tijdens het fietsen is dat ik voldoende drink en eet (voornamelijk energie drank en koolhydraten). In elke ronde zijn er twee verzorgingsposten van de organisatie en een voor de verzorgers. Hier staan Mieke en Koen. Elke ronde houd ik bij hen even stil. Pak nieuwe bidons en eten aan en ga weer verder. Na 5.49.37 uur (31 km/u) stap ik niet al te vermoeid van de fiets. Ook nu neem ik weer rustig de tijd (5 min.) om mijn loopschoenen aan te doen. 



Het is behoorlijk warm geworden en de zon schijnt volop wanneerik aan mijn marathon begin. Er zijn op het loopparcours van 7 km drie verzorgingsposten. Ik begin voor mijn gevoel rustig maar zie op mijn horloge dat ik toch 11 km/u loop. Bij elke verzorgingspost houd ik even rust, pak ik wat te drinken en eten en ga weer verder. Het eerste rondje ging in 38.39 min. Hierna liep het schema behoorlijk op (laatste rondje 50.16 min.). 

Tijdens het lopen vliegen de emoties al regelmatig door mijn hoofd als ik er aan denk dat ik het ga halen, wat ik er voor heb gedaan en wat er aan vooraf is gegaan.  Zonder grote problemen kom ik na 4.37. 37 uur lopen in een eindtijd van 11.47.22 uur zeer emotioneel over de finish, krijg van de organisator een mooie medaille omgehangen en val hierna Mieke en Koen in de armen. Ik ben zo blij dat ik het gehaald en gedaan heb. I did it. I am a Gelreman.

 

De dagen na het volbrengen van de Gelreman voel ik mij wel moe. Dit komt m.i. door de spanning van het er naartoe leven, de vele trainings arbeid en natuurlijk het evenement zelf. Ik heb echter een stuk minder spierpijn dan van 200 km schaatsen op de Weissensee. Dit komt volgens mij doordat er geen bekende meedeed waar ik mij mee wilde meten. 

 

Al met al is het sportjaar 2019 voor mij een bijzonder sportjaar  geweest. Waarin ik een droom/ wens heb kunnen volbrengen, onder het motto: if you want it you can do it.
 
Arjan van der knaap