Menu

West Coast Classic

Terugkeer van de stalen frames en wollen truien
 
Terug naar die mooie tijd van toen, met stalen frames en wollen tenues. Het kan dit jaar voor de derde keer, tijdens de West Coast Classic.
 
Zo'n 150 liefhebbers moeten op zaterdag 1 september door de regio toeren, gezeten op een bonte verzameling klassieke wielrenfietsen en gehuld in kekke retro tenues. Dat is de inzet van Roel de Bakker, Burt Alleblas, Jeroen van Kester, Jerry Duijnisveld en Dennis Zuiderwijk. Drie jaar geleden organiseerden zij de West Coast Classic voor het eerst. Elders werden al langer van dit soort nostalgische wielertochten gehouden. In Westland, wielergebied bij uitstek, was er vreemd genoeg nog geen tocht op vintage fietsen. Dat gebrek hebben de comitéleden drie jaar geleden verholpen.
 
Huren
De afgelopen jaren groeide het deelnemersaantal gestaag, maar dit jaar gaat de organisatie voor een recordaantal. "Dit jaar bieden we voor het eerst de mogelijkheid om een klassieke fiets te huren", legt Jeroen van Kester uit. "We hopen daarmee de drempel om mee te doen wat te verlagen; ook wielrenners die zelf geen fiets van voor 1990 hebben kunnen dus in stijl meedoen. En een retro tenue kan iedereen wel op de kop tikken. Kijk, het is niet zo dat mensen met een moderne fiets bij de start naar huis worden gestuurd, maar nu we mensen een alternatief bieden zijn we wel wat strenger. Het druist natuurlijk wèl tegen de opzet van de West Coast Classic in om op je hypermoderne racemonster mee te doen. Bovendien beroof je jezelf van een prachtige beleving als je niet in stijl meedoet."
 
Genieten
Want de beleving, dat is waar het om gaat. De West Coast Classic is geen wedstrijd, maar een tocht waarbij genieten centraal staat. Jeroen: "We halen onze inspiratie uit de Italiaanse L'Eroica, de retrotocht der retrotochten. Die voert over grindpaden door het prachtige Toscane. Dat gevoel proberen we naar het Westland te krijgen. We rijden over paden met een mooi uitzicht waar je normaal nooit komt en onderweg stoppen we voor heerlijke hapjes met vleeswaren, kaas en andere lekkernijen. Genieten van de beleving is het belangrijkst. Overigens rijden we weer een compleet nieuwe route dan voorgaande jaren en gaan we dit keer ook richting Delft. En we fietsen met z'n allen bij elkaar. In plaats van twee tochten, van 105 en 60 kilometer, hebben we er nu één van 70 kilometer. Ja, voor veel mensen was dik 100 kilometer op zo'n stalen fiets toch iets teveel van het goede", glimlacht Jeroen. 

De start en de finish is bij Roel de Bakker aan de bovendijk 67a en na afloop is er een borrel en BBQ met live muziek. Meer info en inschrijven via www.westcoastclassic.nl