Menu

Zondag 03 Juni toertocht " Rondje om het Haringvliet" 75/145km

Zondag 03 Juni toertocht “Rondje om het Haringvliet 75/145km,

 

Wij zijn onze uitzetters dankbaar dat zij de tijd hebben willen nemen om een nieuwe toertocht te organiseren. Zo aan het einde van de toerkalender hebben de meeste van ons de nodige kilometers in de benen. We verwachten dan ook op de lange toertocht genoeg deelnemers.

 

De korte en lange toertocht volgen in het begin de zelfde route via de Lier gaat het richting Maassluis. Na de pont gaan we richting Hellevoetsluis. Hier heeft de korte toertocht  zijn koffiestop. De lange toertocht gaat de Haringvlietdam over en begint aan het rondje rondom het Haringvliet op Goeree- Overflakkee. Via Stellendam, Middelharnis, Den Bommel, Haringvlietbrug, Zuid- en Nieuw Beijerland gaan we weer richting Hellevoetsluis waar de korte en lange route richting de pont gaan om vervolgens via Maassluis en het Potterspad weer terug te gaan naar Wateringen.

 

Stukje geschiedenis van Goeree Overflakkee

Goeree-Overflakkee wordt omsloten door de Noordzee, het Haringvliet, het Volkerak-randmeer, de krammer en het Grevelingenmeer. Goeree-Overflakkee behoort tot de provincie Zuid-Holland. Sommelsdijk echter, heeft als enige plaats op het eiland, tot 1805 tot de provincie Zeeland behoord. De grootste woonkern is het met elkaar vergroeide Middelharnis-Sommelsdijk, daarna volgen Ouddorp, Dirksland en Oude Tonge. De naam Goeree-Overflakkee wordt in de spreektaal vaak afgekort tot Flakkee en soms ook tot Overflakkee. Goeree-Overflakkee was tevens de naam van het lokale waterschap op het eiland.

Goeree-Overflakkee is via de Hellegatsdam verbonden met de Hoeksche Waard en Noord-Brabant. De Grevelingendam en de Brouwersdam maken de verbinding met Schouwen-Duiveland. De Haringvlietdamloopt naar Voorne-Putten. Het eiland staat bekend als kerkelijk. In Ouddorp wordt het hoogste percentage stemmen op een christelijke partij uitgebracht tijdens verkiezingen, in Oude Tonge het laagste. Globaal kan gezegd worden dat het eiland van het westen naar het oosten minder kerkelijk wordt. Het eiland is vlak met uitzondering het duingebied op de noordwestpunt en ligt zowat gelijk met het zeeniveau. Het hoogste punt bevindt zich op circa 18,5 meter boven NAP.